Γναθοπλαστική- Πωγωνοπλαστική

Α) Επεμβατική μέθοδος

Η χειρουργική επέμβαση σιαγόνων μπορεί να αναπροσαρμόσει ή να ευθυγραμμίσει εκ νέου τη γνάθο. Η πωγωνοπλαστική μπορεί να γίνει στην άνω γνάθο, στην κάτω γνάθο ή και στα δύο.

Αυτή η χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να ονομαστεί:

  • Γναθιαία οστεοτομία – άνω γνάθος
  • Οστεοτομία της κάτω γνάθου – κάτω γνάθος

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση στη γνάθο. Για παράδειγμα, μέσω της πωγωνοπλαστικής υπάρχει η δυνατότητα να προσαρμοστεί ένα μη ευθυγραμμισμένο δάγκωμα λόγω μη φυσιολογικής ανάπτυξης της γνάθου, να αποκατασταθεί ένας τραυματισμός ή να βελτιωθεί η αισθητική εικόνα ενός ασθενούς και κατ’ επέκταση να αυξηθεί η αυτοπεποίθησή του.

Η χειρουργική επέμβαση συνήθως πραγματοποιείται μέσα στο στόμα σας, οπότε δεν θα υπάρξουν σημάδια στο πηγούνι, στο σαγόνι ή γύρω από το στόμα. Ωστόσο, κάποιες φορές υπάρχει πιθανότητα να γίνουν μικρές τομές έξω από το στόμα σας, ανάλογα την περίπτωση. Ο χειρουργός κάνει περικοπές στα οστά της γνάθου και τις μετακινεί στη σωστή θέση.

Η γενειοπλαστική θεωρείται γενικά μία σχετικά απλή επέμβαση, που δεν διαρκεί περισσότερες από 1 με 1,5 ώρες και δεν απαιτεί διανυκτέρευση στην κλινική. Ανάλογα πάντα με την τεχνική που θα εφαρμοστεί, η αποθεραπεία είναι αρκετά εύκολη, όμως στην περίπτωση της οστεροτομής είναι πιο μακρά και σχετικά πιο επίπονη.

Μετεγχειρητικά δίνεται προληπτικά αντιβίωση για τις πρώτες ημέρες ενώ η όποια ενόχληση αντιμετωπίζεται με απλά αναλγητικά. Για το πρώτο μετεγχειρητικό διάστημα συστήνεται προσοχή στην κατανάλωση σκληρών τροφών καθώς και ορισμένες ακόμη οδηγίες προφύλαξης που θα δώσει ο Πλαστικός Χειρουργός και πρέπει να τηρούνται με ευλάβεια για μία καλή αποθεραπεία.

Β) μη επεμβατική μέθοδος (με ενέσιμο Υαλουρονικό οξύ)

Η χρήση Υαλουρονικού oξέος αυξημένης πυκνότητας μπορεί να δώσει λύση σε περιπτώσεις που το πρόβλημα δεν είναι πολύ έντονο και απλώς χρειάζεται μία ενίσχυση του όγκου στην περιοχή της σιαγόνας. Το Υαλουρονικό Οξύ που χρησιμοποιείται για την αύξηση του μεγέθους του πηγουνιού είναι μία γέλη αυξημένης πυκνότητας, που εγχέεται ενέσιμα με ειδικές μικροκάνουλες και προσδίδει όγκο στην περιοχή, ανάλογα με τις συγκεκριμένες κάθε φορά ανάγκες.

Μετά την έγχυση ο γιατρός το απλώνει και το πλάθει ώστε να πάρει το επιθυμητό σχήμα και να καλυφθούν οι ατέλειες της περιοχής. Τα αποτελέσματα που προκύπτουν είναι εξαιρετικά καθώς το σχήμα του πηγουνιού βελτιώνεται δραστικά κάτω από απόλυτο έλεγχο. Τα αποτελέσματα της εφαρμογής συνήθως διαρκούν 15 με 18 μήνες και μετά μπορεί κανείς να επιλέξει εάν θέλει να επαναλάβει τη διαδικασία ή να αφήσει το Υαλουρονικό oξύ να απορροφηθεί εντελώς από τον οργανισμό.